Činnost sboru v roce 2007

05.05.2010 09:17

Vlastivědný sbor získal první grant. Od Nadace Partnerství jsme dostali 14 tisíc korun na výsadbu zeleně kolem sběrného dvora v Pustovětech, který stojí přímo u cyklostezky Greenway Berounka-Střela. Za grant jsme nakoupili desítky keřů a několik stromů. Jejich výsadbu kolem betonových zdí dvora jsme si naplánovali na 27. října. Při výsadbě se ale ukázalo, že okolí sběrného dvora je bývalou skládkou odpadu a bez navážky zeminy by se keře s největší pravděpodobností neujaly. Proto jsme zbytek keřů vysadili až 10. listopadu, tedy poté, co se nám podařilo zajistit navážku nové hlíny.

První grant na opravu kříže jsme získali z Nadace Via. Na obnovu Dölblova kříže na katastru Zderazi jsme dostali 25 000 korun, zastupitelé Kolešovic odsouhlasili, že na nutnou finanční spoluúčast poskytnou sdružení částku 14 000 Kč. Dölblův kříž jsme objevili jako rozvalené torzo pod javorem v polích. Díly podstavce byly poházené pod stromem, litinový kříž odlomený, zůstala po něm jen část patky. Všechny díly, některé již byly zarostlé v půdě, jsme vykopali a připravili na dřevěné kůly k přesunu. S transferem do obecního skladu pomohli rakovničtí hasiči. Kříž zrestauruje rokycanská firma Art Kodiak.

Dölblův kříž nebyl jediné torzo, které jsme u Kolešovic objevili. Zbytky dalšího podstavce kříže jsme našli v jámě mezi pozůstatky bývalé skládky. Na dvou dílech podstavce se dochoval vytesaný německý nápis. Na sloupku špatně čitelný, na soklu informace o jeho renovaci (asi roku 1902) – Renovirth von Thekla Roh(?)... všechny díly podstavce jsme vykopali, přesunuli na kůly ven z jámy. Společně s díly Dölblova kříže je hasiči převezli do Kolešovic, kde byly uloženy v obecním skladu. I na obnovu tohoto kříže se pokusíme získat grant.

Třetí grant, který jsme v roce 2007 obdrželi, byl z Nadace Občanského fóra Opomíjené památky. Smlouvu jsme podepsali 4. prosince, v průběhu prosince nám přišlo na účet 29 155 Kč. Grant byl určený na obnovu kříže na katastru Sosně pod památným javorem. Stejně jako u Dölblova kříže i tento rozvalili zemědělci při obdělávání polí zemědělskou technikou. Díly podstavce byly povalené pod stromem, litinový kříž odlomený. Kříž zrestauruje Art Kodiac, poté ho přesuneme o pár metrů dál od původního umístění, abychom předešli jeho dalšímu poškození zemědělskou technikou.

Vlastivědný sbor se stal členem Místní akční skupiny Rakovnicko. Jménem sdružení je v MAS oprávněna jednat předsedkyně Markéta Polívková, která se během roku zúčasnila několika přípravných schůzí MAS.

Sdružení se během roku spolupodílelo na několika akcích – slavnost u obnovených křížů v Kolešovicích 30. června, soutěž v ručním česání chmele 17. srpna v Přílepích. Pořádal 28. července Den s Jaroslavem Vrchlickým v Čisté, jehož součástí byla komentovaná vycházka, kterou jako průvodce vedl Roman Hartl. Roman také 17. října přednášel o spisovatelích regionu v knihovně v Senomatech. Členové výboru Markéta Polívková a Roman Hartl se zúčastnili konference Slánské rozhovory (9. října) ve Slaném, která se věnovala i historii a památkám Rakovníka.

Fotografie z činnosti sboru v roce 2007 si můžete prohlédnout zde.


 

Zpět