Činnost sboru v roce 2008

07.05.2010 14:30

Stěžejními akcemi roku 2008 byly obnovy dvou křížů, na které jsme získali granty. Dölblův kříž u Zderazi jsme mohli obnovit díky grantu Nadace Via (25 tisíc korun) a příspěvku obce Kolešovice (14 tisíc korun). Bohužel se nám nepodařilo uskutečnit podle původního plánu u křížku malou slavnost s jeho požehnáním. Plánovali jsme ji na 28. června, tedy na pouť v Kolešovicích. Zemědělci ale pole okolo kříže osázeli tak, že jsme neměli možnost se k němu v termínu poutě dostat. Buď bychom museli pošlapal půlmetrové obilí, nebo se brodit 1,5 metru vysokou řepkou. Proto jsme slavnost nakonec neuspořádali. Obnovu kříže u památného javoru u Sosně finančně podpořila Nadace Občanského fóra (grant 29 155 korun) a obec Jesenice (5000 korun). Projekt jsme 30. května završili malou slavností za účasti veřejnosti. Radek Dvořák při ní pověděl několik informací o průběhu restaurátorských prací a poté kříž požehnal farář Marek Winiarski. Křížek jsme nakonec umístili o pár desítek metrů dál od původního místa, kde mu hrozilo další rozvalení zemědělskou technikou. Vybrali jsme místo u cesty v blízkosti nově zřízeného odpočívadla pro cyklisty. Bohužel až několik měsíců po obnově kříže jsme se díky spolupráci s muzeem Heimatstube Podersam-Jechnitz v Kronachu dozvěděli přesné znění textu, který byl na hlavním poli podstavce vytesán: Durch deines Kreuzes Zeichen, o Heiland gib der Gnaden viel, dass wir einst das Lebensziel erreichen. Auf dich schau´n wir, dir vertrau´n wir. Herr! Durch deine Not und Pein, lass uns nicht verloren sein! Amen. (Skrze Tvého kříže znamení, ó Pane, buď milosrdný, abychom dosáhli cíle svého života. Na Tebe pohlížíme, Tobě důvěřujeme. Pane! Pro Tvé utrpení a bolest, nedopusť naše zatracení! Amen). Pokud bude někdy v budoucnu potřeba podstavec znovu opravit, necháme na něj tento text vytesat.

V červnu jsme podali žádost o grant z Nadace OF na zrestaurování barokního podstavce sochy sv. Josefa při silnici z Kněževsi do Kolešovic. Po osudu sochy jsme pátrali v roce 2007 a objevili ji v Kolešovicích za kostelem. Její stav byl kritický, kámen byl zvětralý, detaily zcela setřeny a navíc byla socha natřená zelenou barvou. O samotnou sochu se postaral městys Kněževes. Podařilo se mu získat dotaci a zrestaurovat ji. Socha sv. Josefa se nevrátila na původní podstavec, byla umístěna do vestibulu úřadu městyse. Naše žádost na poskytnutí grantu na zrestaurování podstavce bohužel schválena nebyla. Zkusíme štěstí příště.

Vlastivědný sbor se spolupodílel na dvou společenských akcích v Kounově, a to pořádáním komentovaných vycházek. Roman Hartl byl průvodcem výletu na kamenné řady u příležitosti slavnostního otevření expozice Kounovských kamenných řad 26. dubna a výletu za pověstmi Kounova a vrchu Rovina u příležitosti odhalení sochy Otevřená náruč a obnoveného křížku 18. října.

Perný den 23. srpna. Jiří Mrázek, chalupář z Újezdce, obnovil dřevěný kříž na rozcestí při silnici ze Slabec do Újezdce. Roman se zapojil do organizace malé slavnosti u obnoveného kříže, která se konala 23. srpna dopoledne a při níž byly kolem kříže vysázeny tři lípy. Přiblížil účastníkům význam křížů v krajině. Ve stejný den odpoledne jsme uspořádali setkání u obnoveného kříže v Kolešovicích. Tento křížek je po zrestaurování věnován všem česáčům chmele na Rakovnicku (podle místních pamětníků byl prý postaven na místě, kde zabil úder blesku česáče, který se vracel z pole). U kříže položil Radek Dvořák s Vilémem Žákem chmelový věnec a touto akcí bylo zároveň zahájeno mistrovství v ručním česání chmele, které se konalo v Přílepích. Do mistrovství jsme se také zapojili. Již potřetí se nám podařilo obhájit poslední místa.

Uklízení – V dubnu jsme ke Dni Země pomáhali s úklidem cyklotrasy z Rakovníka do Jesenice. V červnu pomáhala Markéta v Děkově s vyklízením půdy fary. Faru koupila obec od církve a chystá její kompletní rekonstrukci. Na půdě bylo nalezeno pár drobných „pokladů“, které by mohly být vystaveny v expozici, kterou chce obec otevřít v podkroví po rekonstrukci fary.

Ze zajímavých vlastivědných akcí, které se konaly na našem okrese, jsme navštívili např. oslavy u příležitosti 200. výročí pramene Merkovka v Lužné, besedu (19. května) s Josefem Šlajchrtem, nálezcem slavné opukové hlavy u Mšeckých Žehrovic, slavnostní požehnání nové sochy Panny Marie v Čisté (26. července), výstavu Společná řeč v Jesenici (30. srpna), žehnání zrestaurované sochy sv. Floriána v Sosni (30. srpna) a také jsme zavítali se zájezdem pořádaným MAS Rakovnicko do bavorského Kronachu, kde mají bývalí sudetští obyvatelé Jesenicka a Podbořanska, vyhnaní po druhé světové válce, muzeum Heimatstube Podersam-Jechnitz. To je skvělou studnicí informací o historii sudetských vesnic na Jesenicku a jejich pamětihodností. Muzeum má například bohatý archiv dobový pohlednic a fotografií.

Fotografie z činnosti sboru v roce 2008 si můžete prohlédnout zde.
 

Zpět