Program akce

05.05.2010 15:05

Burianův Rousínov 2010, slavnostní odpoledne u příležitosti 140. výročí narození Krále pěvců Karla Buriana, se uskuteční v sobotu 7. srpna 2010 v Burianově rodném Rousínově. Akci připravuje Vlastivědný sbor Rakovnicka s okolím a Občanské sdružení Rousínov. Konání slavnosti finančně podporila Poštovní spořitelna prostřednictvím Nadace VIA. Program slavnosti je následující:

Od 14 do 18 hodin můžete v budově bývalé školy (na návsi nad rybníkem) navštívit výstavu Život krále pěvců. V 16 hodin se uskuteční vzpomínkové setkání před rodným domem Karla Buriana (dům najdete v ulici k Modřejovicím), při kterém Luděk Vele, sólista opery Národního divadla v Praze zazpívá Burianovu zamilovanou lidovou píseň Ó řebíčku zahradnický.

Poté, cca od 16.30 bude program pokračovat komentovanou prohlídkou výstavy Život krále pěvců. Současně s prohlídkou výstavy budete mít jedinečnou možnost nahlédnout do prostor pozoruhodného objektu bývalé rousínovské školy. Budoba byla postavena v první polovině 19. století jako čtyřpodlažní sýpka, na školu byla upravena v 60. letech 19. století. V sedmdesátých letech byla škola kvůli nedostatku žáků zrušena. V roce 2009 koupilo budovu Občanské sdružení Rousínov s cílem upravit bývalou školu ke společenským a kulturním účelům.

Po komentované prohlídce výstavy se přesuneme do statku U Faflíků, kde se od 18 hodin uskuteční Posezení s Karlem Burianem za účasti spisovatele a písničkáře Jana Buriana, prasynovce Karla Buriana. Společně s Romanem Hartlem, propagátorem Karla Buriana poodhrne oponu bouřlivého života Karla Buriana, jehož životním heslem bylo "Raději tři roky lvem než třicet kotětem." 

Během slavnosti se můžete občerstvit v nové rousínovské hospůdce U zapomenutého mládí, která bude mít otevřeno od 12 hodin. Hospůdka nabízí pestrý sortiment nápojů i něco dobrého na zub. Více o hospůdce na www.uzapomenutehomladi.cz.

Součástí Burianova Rousínova 2010 bude i prodej suvenýrů s burianovskou tématikou. Stánek se suvenýry najdete v budově bývalé školy, v nabídce bude také aktuální vydání časopisu Turista s rozsáhlou reportáží Po stopách Krále pěvců, jednoduchý turistický průvodce Rousínovem nebo průvodce Proti proudu času po stopách Karla Buriana, s nímž můžete kromě Rousínova navštívit blízké Senomaty, kde měl Burian svůj statek, a Rakovník, kde je pohřben.

Zpět