Vlastivědný sbor na Svatovojtěšské bitvě

12.07.2010 14:31

V sobotu 10. července 2010 se v Kounově uskutečnila velká ostrostřelecká Svatovojtěšská bitva o místní kapli svatého Vojtěcha a Vlastivědný sbor byl při tom. Pořadatelé akce - Sbor rakovnických ostrostřelců - postavili scénář bitvy na informacích, které jsme jim poskytli. Vycházel ze dvou událostí, které se tu svého času odehrály a které v krátkém úvodu před bitvou zmínil Roman Hartl, člen sboru. Divákům, kterých se sešlo na 300, přiblížil i další zajímavé kapitoly z historie kaple, mimo jiné řekl:

Kaple svatého Vojtěcha stojí na místě, kde v době ničivého sucha svatý Vojtěch přivolal svou zázračnou modlitbou déšť. Sotva svou modlitbu začal, týdny čisté a jasné nebe se zatáhlo, a než svou modlitbu dokončil, začalo pršet. To se mělo stát před více než tisíci lety a nedlouho po této zázračné události mělo dojít i na stavbu kaple. Jak to bylo doopravdy, nevíme. První spolehlivé historické zprávy o kapli se objevují až v 17. století a to už kaple stála a byla významným a známým poutním místem. Svatovojtěšské poutě se tu konaly až do 50. let dvacátého století a znovu od roku 2006. Tenkrát před čtyřmi lety při první obnovené Svatovojtěšské pouti se udál také takový malý zázrak. Při průvodu ke kapli totiž sprchlo, svatý Vojtěch tak prý dával najevo svou radost, že se pouť podařilo obnovit.

Scénář bitvy inspirovaly dvě události, které se u kaple svatého Vojtěcha skutečně odehrály. Svého času upadla kaple v podezření, že se stala úkrytem lupičů, kteří šířili strach po celém okolí. Dokonce to došlo tak daleko, že se uvažovalo o zboření kaple. K tomu naštěstí nedošlo, i k veliké radosti majitele panství, knížete Josefa ze Schwarzenberku, který si kounovskou kapli velmi oblíbil. Kdykoliv do Kounova přijel, nezapomněl se v kapli zastavit ke krátké modlitbě. A co všechno by se mohlo stát, kdyby se tyto dvě události prolnuly, o tom je příběh bitvy.

Po bitvě se uskutečnila vycházka na Kounovské kamenné řady, při které Roman Hartl přiblížil posluchačům historii a zajímavosti této mimořádné památky.

Zpět